viernes, 26 de febrero de 2016

PRACTICA 4. PowerPoint

A aquesta pràctica anem a fer un conte utilitzant el programa PowerPoint. Però per a fer-ho, primer necessitem saber com funciona aquest programa. Una vegada hem obert el programa PowerPoint, tenim diverses opcions per elaborar la nostra presentació
- Al menú d'Inici podem afegir noves diapositives (Nova diapositiva), establir el disseny de les diapositives, restablir al format predeterminat o eliminar una diapositiva. A més, també podem modificar el format dels textos (tipus de lletra, grandària...) i els paràgrafs, afegir autoformes, organitzar-les, establir-les un estil determinat, un disseny, control i efectes. 
 - A Insertar es poden afegir taules, imatges (de l'ordinador, predissenyades o de l'àlbum de fotografies), formes, gràfics, enllaços, quadres de text, capçalera i peu de pàgina, textos amb formes del WordArt, la data i hora, el nombre de diapositiva, símbols i objectes. A més, també es poden afegir pel·lícules i sons.
- Dibuixar és una nova opció que permet fer dibuixos amb diverses llapisseres, triant el color i la grossor de les llapisseres.
- Disseny ens permet configurar la pàgina (grandària de les diapositives i orientació de diapositives, notes, documents i esquemes), determinar l'orientació de les diapositives (vertical/horitzontal), seleccionar un tema per a la presentació, modificar els colors, tipus de lletra i efectes de la presentació i triar entre els diversos estils de fons.
- Al menú de les Animacions podem triar les transicions per a la nostra presentació, afegir-li sons i modificar la seua velocitat. Si volem que els efectes s'apliquen a totes les diapositives seleccionem l'opció "Aplicar a tot". A més, també ens permet seleccionar el mode d'avançar a la següent diapositivia (fent clic amb el ratolí o posant-li un temps determinat).
- La Presentació amb diapositives permet visualitzar la nostra presentació des del principi o la diapositiva a la que ens trobem. A més, podem gravar una narració i modificar la resolució.
-Revisar dona l'opció de comprovar si tot està correcte al text, o té errors ortogràfics. També permet cercar referències i sinònims, traduir el text i triar l'idioma. D'altra banda, es poden afegir comentaris i protegir la presentació, restringint l'accés.
- Vista permet  seleccionar el mode de visualització de la presentació (normal, diapositives classificades, visualitzant la pàgina de notes...) També permet afegir un patró de diapositives, documents o notes, visualitzar en color, escala de grisos o en blanc i negre.

A més, cal afegir que si fiquem una imatge (Insertar- Imatge) tenim moltes opcions per a editar-la al menú de Format (Ferramentes  d'imatge). En primer lloc, podem editar la seua brillantor i contrast, coloretjar-la, afegir-li efectes artístics, canviar-la o restablir-la. També hi ha una opció molt interessant, que és la d'eliminar el fons de la imatge, de manera que podem triar només una part de la imatge. A més, ens ofereix gran quantitat d'estils d'imatge, que ens permeten canviar el marc de la nostra imatge. També podem canviar el color del contorn i donar-li un disseny determinat. A l'opció d'efectes de la imatge podem triar diverses maneres de posar la imatge (efectes 3D, ombres...). Dins de girs 3D, si seleccionem Opcions de Gir 3D, arribem al format de la imatge, on podem modificar, a més del gir 3D, la resta dels efectes, el farcit i la línia de la imatge, la grandària i propietats, i la imatge en si mateixa, per exemple canviant el seu color. Per altra banda,  podem modificar la seua organització i la seua grandària, a més de retallar-la.

Eliminació del fons
Format d' imatge

miércoles, 17 de febrero de 2016

TEORIA Tema 4

TEMA 4. Societat TIC

1. Característiques de la Societat TIC
- Gran presència dels "mass media" i de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), amb els seus llenguatges audiovisuals en tots els àmbits de la societat: oci, llar, món laboral...
- Gran quantitat d'informació al nostre abast. Cada vegada ens resulta més fàcil accedir a tot tipus d'informació però precisament l'abundància de dades que tenim, ens fa difícil seleccionar en cada cas la informació més desitjada
- Continus avanços científics i tecnològics en tots els camps del saber, especialment en bioengenyeria, enginyeria genètica, etc. El coneixement es va renovant veloçment 
- La fi de l'era industrial. La major part de la població activa dels països en els quals s'ha consolidat la "societat de la informació" treballa en el sector serveis, i gairebé sempre amb una forta dependència de les TIC per a realitzar el seu treball
- Llibertat de moviment. La "societat de la informació", sustentada per la voluntat de globalització econòmica i cultural, porta amb si una creixent llibertat de moviment
- Nous entorns laborals. Les noves tecnologies revolucionen l'organització dels entorns laborals i obren grans possibilitats al tele- treball.

2. Què són les TIC?
> Conjunt de processos i productes derivats de les eines (maquinari i programari), suports i canals de comunicació, relacionats amb l'emmagatzematge, processament i transmissió digitalitzada de la informació

3. Característiques de les TIC
- Immaterialitat
- Deslocalització
- Interactivitat
- Instantaneïtat
- Reproducció limitada
- No linealitat (hiperenllaços)
- Interconnexió 
- Diversitat/ Multiformat (text, imatge, so)

4. Aportacions de les TIC
- Fàcil accés a tot tipus d'informació, sobre qualsevol tema i en qualsevol format. La informació és la matèria primera que necessiten per a crear coneixements
- Instruments per a tot tipus de procés de dades. Els sistemes informàtics, integrats per ordinadors perifèrics i programes, ens permeten realitzar qualsevol tipus de procés de dades de manera ràpida i fiable.
- Canals de comunicació immediata, sincrònica i asincrònica, per a difondre informació i contactar amb qualsevol persona o institució del món mitjançant l'edició i difusió de la informació
- Emmagatzematge de grans quantitats d'informació en petits suports de fàcil transport.
- Automatització de tasques, mitjançant la programació de les activitats que volem que realitzen els ordinadors.
- Interactivitat. Els ordinadors ens permeten "dialogar" amb programes de gestió, etc.
- Homogeneïtzació dels codis emprats per al registre de la informació mitjançant la digitalització de tot tipus d'informació
- Instrument cognitiu que potencia les nostres capacitats mentals i permet el desenvolupament de noves maneres de pensar.

5. Limitacions de les TIC
- Problemes tècnics: incompatibilitats entre diversos tipus d'ordinador i sistemes operatius.
- Falta de formació: la necessitat d'uns coneixements teòrics i pràctics que totes les persones han d'aprendre, la necessitat d'aptituds i actituds favorables.
- Problemes de seguretat: circumstàncies com el risc que es produeixen accessos no autoritzats als ordinadors de les empreses que estan connectats a Internet i el possible robatori dels codis de les targetes de crèdit al comprar en les botigues virtuals.
- Barreres econòmiques: a pesar del progressiu abaratiment dels equips i programes informàtics, el seu preu encara resulta prohibitiu per a moltes famílies.
- Barreres culturals: L'idioma dominant, l'anglés, en el qual vénen moltes referències i informacions d'Internet, etc.


TEORIA Tema 3

TEMA 3. Docència virtual: E-learning i B-learning

Què és el E-Learning?
- Procés d'ensenyança aprenentatge que es du a terme a la utilització de les TIC
- Formació que utilitza la xarxa com tecnologia de distribució de la informació. Sigui la xarxa oberta (internet) o tancada (intranet)
- Un ensenyament a distància obert, flexible i interactiu basat en l'ús de les TIC i sobretot aprofitant els mitjans que ofereix internet
- Permet la distribució i l'accés a col·leccions de materials d'aprenentatge sobre un mitjà electrònic usant un servidor web per a distribuir-los. Un navegador web per a accedir i protocols TCP/IP (envien una informació a dins l'ordinador, i reben una altra, en sistema binari) i http per a facilitar l'intercanvi.
*No comprar a Internet si no apareix htpps + (candat)

Característiques E-Learning
- Ús de navegadors web per accedir a la informació
- Aprenentatge molt recolzat en Tutories
- Materials digitals i un aprenentatge flexible (adaptat a l'alumne)
- Ús de protocols TCP i HTTP per a facilitar la comunicació
- Aprenentatge mitjançant PC
- Aprenentatge individualitzat vs col·laboratiu interactiu (fomentem el treball cooperatiu)
- Utilització d'eines síncrones (totes al mateix temps, com una conversa instantània per Internet) i asíncrones (la resposta ve passat un temps, com un chat)
- Administració dels materials en un servidor Web
- Connexió professor-alumne separats per espai temps
- Multimèdia/Hipertextual(només escriptura a Internet)- Hipermedia (Escriptura, vídeos i imatge)
* Mooo: cursos online que la gent pot fer de forma gratuïta, però et cobren en el moment de traure el títol

Avantatges E-Learning
- Posa a la disposició dels alumnes molta informació
- Facilita l'actualització de la informació i dels continguts
- Permet la deslocalització del coneixement (el coneixement ja no està només a les enciclopèdies, ja que el pots trobar a totes parts)
- Facilita l'autonomia de l'estudiant
- Propicia una formació Just in Time (en el moment) i Just for me (escogir la informació que més interessa). 
- Afavoreix una formació multimèdia
- Afavoreix la interactivitat en diversos àmbits
- Estalvia costos i desplaçaments
- Facilita l'ús dels materials d'altres cursos
- Facilita una formació grupal i col·laborativa

Inconvenients E-Learning
- Més inversió de temps per part del professor
- Minies competències tecnològiques de professor i alumne
- Habilitats de l'alumnat per a l'aprenentatge autònom
- Disminueix la qualitat de la formació si no existeix un ràtio adequat de professor/alumne
- Requereix més treball del convencional
- Baixa qualitat de molts continguts i cursos actuals

Què és B-Learning?
- Combina l'ensenyament cara a cara amb l'ensenyament virtual (Coaten, 2003)
- Combinació de les classes magistrals amb els exercicis, els estudis de cas, jocs de rol i enregistraments de vídeo i àudio, juntament amb la tutoria i l'assessorament (Brodsky, 2003)
- Qualsevol possible combinació d'un ampli ventall de mitjans per a l'aprenentatge dissenyats per a resoldre problemes específics (Brennan, 2004)
- Les e-eines (eines electròniques) combinades amb altres més convencionals on el docent haurà d'assumir responsabilitats atorgades pel model presencial i per model tradicional (Amar, 2007)

Aspectes importants d'un sistema B-Learning
- Cal incloure en l'aprenentatge, les propietats de l'espai virtual. S'ha de guiar i modelar les discussions quan els alumnes estan connectats (espai virtual que es puga entendre)
- La informació per a ser tractada requereix un coneixement per a la seua interpretació
- Permet adquirir coneixements tècnics funcionals
- No s'aprén en solitari sinó en solidari en comunicació amb els altres mitjançant fòrums, xats, etc.
- Les tutories apareixen com una possibilitat d'ajuda tant en l'ensenyament presencial com a distància
- Permet la formació dels professionals amb competències integrals: sentit crític, creativitat, coneixement de la societat.

viernes, 12 de febrero de 2016

PRACTICA 3. YouTube

A aquesta pràctica hem treballat l'ús de YouTube com a mitjà per editar i pujar vídeo a Internet. El primer que hem de fer és triar el vídeo que volem pujar al YouTube (pot ser un vídeo que hagèm gravat nosaltres mateixos o un vídeo que tinguem a l'ordinador). Una vegada tenim el vídeo, en primer lloc, al cercador de Google posem YouTube, i seleccionem la primera opció. D'aquesta manera arribem a la pàgina principal de YouTube
A l'esquerra de la pàgina de YouTube seleccionem l'opció d'iniciar sessió i iniciem sessió amb Gmail. Després, altra vegada a l'esquerra, seleccionem Pujar. Creem el nostre canal, i seleccionem un vídeo per a pujar.

Podem triar si volem que el vídeo siga públic (visible per a tots), ocult (només poden veure el vídeo els usuaris que tenen el seu enllaç) o privat (només poden veure el vídeo els usuaris invitats). A la dreta trobem diverses opcions: 

  • Importar vídeos: Podem pujar els vídeos que tenim guardats a Google Fotos (Drive)
  • Emissió en directe: Permet retransmetre un esdeveniment a YouTube, de manera immediata, en directe.
  • Crear vídeos: A aquesta opció podem crear una Presentació de diapositives de fotos i editar els vídeos que realitzem.
- PRESENTACIÓ DE DIAPOSITIVES DE FOTOS: En primer lloc triem les fotos que volem que apareguen a la presentació. Podem organitzar-les tenint en compte l'ordre que més ens agrade.
A continuació, podem editar la Configuració del vídeo. A la part de baix podem editar la duració de cada diapositiva, els seus efectes (podem afegir l'efecte de desplaçament i zoom) i l'efecte de la transició (cercle, diamant, cor...).  A la dreta, tenim l'opció d'afegir música de YouTube a la nostra presentació. 
A més, també tenim l'opció d'Editor Avançat (EDITOR DE VÍDEO) que  ens permet, entre altres coses, triar una transició diferent per cada diapositiva, retallar la duració de la música i afegir altres melodies. 
En primer lloc, si seleccionem cadascuna de les diapositives del vídeo, podem fer una edició de la imatge, de manera que podem donar-li una correcció automàtica, editar la seua lluentor i el seu contraste. 
A més, també tenim l'opció de rotar la imatge. Si seleccionem l'opció de Filtres, podem accedir als diversos filtres que ofereix YouTube. 
Per últim, podem afegir un text a les nostres imatges. Podem triar el tipus de lletra, la grandària, color i la seua alineació pel que fa al banner. A més, també podem triar la posició del text, i el color, altura i opacitat del banner.
Pel que fa a les transicions, podem triar entre les diverses opcions que dóna YouTube, i només les hem de seleccionar i arrossegar entre les diapositives que volem que apareguen
De la mateixa manera amb la música: només hem de triar la cançó o cançons que volem que acompanyen les diapositives, i arrossegar-les al minut on volem que estiguen.
També, si seleccionem la cançó, podem retallar la música mitjançant els costats, a l'opció d'alterar la duració, i editar aspectes com el volum, el planning, i els tons baixos i aguts
- EDITOR DE VÍDEO: és la mateixa opció que a l'Edició Avançada de la Presentació de diapositives de fotos, l'única diferència és que si seleccionem directament l'Editor de vídeo, necessitem primer pujar un vídeo a YouTube. Per això, aquesta és la millor opció per editar els nostres vídeos de YouTube.

Per altra banda, al menú principal de YouTube podem vore el nostre canal i, a l'opció de Gestor de Vídeos, podem visualitzar els vídeos que hem pujat a YouTube.





miércoles, 10 de febrero de 2016

TEORIA Tema 2

TEMA 2. INTEGRACIÓ DE LES TICS AL CURRÍCULUM

1. PARADIGMES EDUCATIUS
- Paradigma conductista: màquina que aprén conductes mesurables, observables i quantificables
- Paradigma cognitiu: Organisme que desenvolupa processos cognitius i afectius
- Paradigma ambientalista: escenari on es realitzen les interaccions entre persones i el medi ambient
- Paradigma constructivista: organisme que desenvolupa processos cognitius i afectius en un escenari d'aprenentatge.

2. IMPLICACIONS PER AL DISSENY DE L'ENSENYAMENT
- El currículum es considera tancat i obligatori
- Disseny de la instrucció amb definició precisa de continguts i objectius
- Els aprenentatges complexos es poden descompondre en tasques més simples
- L'avaluació dels resultats es centra en el producte final, sense tindre en compte el procés
- La motivació depén de reforços externs. És important la motivació, de manera que els alumnes aprendran més sincerament jugant amb les TIC que amb els mètodes tradicionals.

3. EVOLUCIÓ DE MODEL D'ENSENYAMENT- APRENENTATGE
- Aprenentatge com adquisició de coneixement
Aprendre és adquirir coneixements
El professor transmet la informació
El control de l'aprenentatge està en mans del professor
Els continguts estan centrats en el currículum
El paper del professor és ensenyar, transmetre coneixements
El paper de l'alumne és adquirir-los

- Aprenentatge com construcció de significat
L'avaluació no es centra només en el producte de l'aprenentatge, sinó també en el procés (l'evolució de l'alumne al llarg de l'avaluació)
El paper del professor és intervenir en l'aprenentatge de l'alumne (Professor guia)
El paper de l'alumne és aprendre a aprendre
L'alumne com subjecte autònom, el control de l'aprenentatge està les seues mans des del principi
l'aprenentatge es concep com recerca activa i constructiva
Importen els continguts però també els processos.

4. PRINCIPIS GENERALS PER A LA INTEGRACIÓ DE LES TIC 
- Qualsevol tipus de mitja, des del més simple al més complex, ha d'estar justificat segons el procés comunicatiu.
- L'aprenentatge no depén del mitjà, sinó fonamentalment de les estratègies i tècniques didàctiques aplicades
- Abans de plantejar-nos que mitjà utilitzar, hem de plantejar-nos per qui, com ho anem a usar i que pretenem (context)
- Cap mitjà funciona en el buit, sinó en un context complex
- Els mitjans són transformadors de la realitat

5. NOUS ROLS DEL PROFESSORAT 
- Dissenyadors
- Avaluadors i seleccionadors de les TIC (segons les necessitats de l'alumnat)
- Consultors d'informació
- Orientadors de l'alumnat
- Avaluadors de forma contínua, en tot moment cal avaluar les TIC i les seues aplicacions

6. DIMENSIONS DE L'ALFABETITZACIÓ DIGITAL 
- Investigadora: Ús de les eines TIC per a la investigació i el treball acadèmic
- Crítica: Capacitat per a avaluar de forma crítica els beneficis i costos de les TIC
- Pla de Publicació: Habilitat per difondre i publicar informació
- Recursos: Coneixement de formes i mètodes d'accés a recursos informacionals.
- Tecnologies incipients: Capacitat per comprendre les innovacions tecnològiques i per prendre decisions intel·ligents
- Socioestructural: Comprensió de la situació i la producció de la informació
- Eines: Coneixement i ús de programari i programes multimèdia

viernes, 5 de febrero de 2016

PRACTICA 2. Google Drive


A aquesta pràctica hem treballat amb Google Drive i totes les seues possibilitats.
En primer lloc, hem de posar al buscador de Google "Google Drive", de manera que arribem a la pàgina de Drive. Després seleccionem "Anar a Google Drive", i arribem a la nostra unitat. 

A l'opció de "NUEVO", seleccionem crear carpeta, de manera que els documents que creem després els podem ficar a aquesta carpeta. A la informació de la carpeta, en detalls, podem posar una petita descripció. A més, també es pot pujar una carpeta des de l'ordinador.


També a l'opció de "NUEVO" podem crear un Document de Google. A aquesta opció, podem treballar redactant d'una manera molt pareguda a com es fa amb el programa Microsoft Office Word: 

  • A Arxiu podem compartir el document, veure l'historial de revisió, o descarregar el document en format Word, PDF... A més, també tenim l'opció de publicar en la Web. 
  • A Editar tenim l'opció de desfer i refer el que s'ha editat al document, que normalment és una de les opcions més utilitzades, però també podem pegar, seleccionar tot, buscar i substituir...
  • Ver ens permet seleccionar si volem que es visualitze el disseny d' impressió, la regla, les ferramentes per a equacions, les suggerències ortogràfiques... A més, a l'opció de Mode, podem triar si volem ser editors, si volem que els nostres canvis apareguen com suggerències o només visualitzar el document.
  • A Inserir trobem les opcions per a introduir al nostre  document, com imatges, enllaços, equacions, dibuixos, tables, comentaris, notes a peu de pàgina, caràcters especials (com fletxes), línies horitzontals, nombre, salt i peu de pàgines, capçalera, marcador i índex.

  • A Format, es pot modificar aspectes de l' escriptura com els "efectes" de les lletres (negreta, cursiva, subratllar, ratllar), afegir un superíndex o un subíndex, modificar la grandària de les lletres i els estils del paràgraf, alinear el text (a l'esquerra, dreta, centrat...), afegir interlineat, llestes, o esborrar el format. A més, si afegim una imatge, podem modificar-la (retallar-la, substituir-la, afegir-li un text...)

  • A Ferramentes, entre altres opcions, cal destacar l'escriptura per veu i la traducció del document.  També podem accedir a les suggerències ortogràfiques, investigar, cercar al diccionari per a definir, contar les paraules, editar la seqüència de comandes, establir les nostres preferències (usar cometes tipogràfiques, detectar enllaços i llistes automàticament o establir la substitució automàtica de diversos signes per altres, com --> per una fletxa). Per últim, també és una opció interessant el diccionari personal, ja que permet afegir les nostres pròpies paraules al diccionari.
  • També podem afegir una Tabla al nostre document, triant les seues dimensions, i amb l'opció d'afegir files i columnes.

  • També tenim l'opció d'afegir Complements o, si tenim algun problema amb Google Docs, tenim l'opció d'Ajuda.

A més, podem afegir Comentaris al document i Compartir-lo

També podem crear una Presentació de Google, on moltes de les opcions són iguals que al Document de Google. Per a crear la nostra Presentació de Google, a l'opció "NUEVO" seleccionem Presentacions de Google. També podem fer clic sobre el botó dret del ratolí i seleccionar aquesta opció. Una vegada estiga creat, el seu funcionament és molt senzill:
  • A l'opció d'Arxiu trobem les mateixes opcions que al Document de Google (compartir el document, veure l'historial de revisió, descarregar el document en format Word, PDF, publicar en la Web...)
  • De la mateixa manera, Editar també ofereix les mateixes opcions que al Document de Google (desfer i refer el que s'ha editat al document, pegar, seleccionar tot, buscar i substituir)
  • A l'opció de Veure podem iniciar la presentació, treballar les animacions, visualitzar l'original, ampliar o reduir la grandària de la diapositiva, ajustar a la quadrícula o a les guies, visualitzar l'HTML del document, mostrar les suggerències ortogràfiques, veure les notes del ponent, contraure els controls i visualitzar la presentació a pantalla completa. 
  • Podem Inserir moltes de les coses que es podien al Document de Google, com imatges, taules o comentaris. Però a la Presentació també podem afegir vídeos, lletres especials, noves diapositives...
  • A l'opció Diapositiva podem modificar tot el que té relació amb aquestes, com pot ser el seu fons, el disseny, el tema i la transició. A més, també ens permet afegir, duplicar i eliminar les diapositives, moure-les (cap amunt, cap a baix, al principi, al final) i anar a la diapositiva següent, la del principi o la del final.
  • Format té les mateixes funcions que al Document de Google, i a més, permet canviar el farcit del text, canviar la forma, el connector i afegir un connector de redirecció.
  • A l'opció Disposar podem modificar la distribució dels diversos elements de la nostra presentació (moure'ls, alinear-los, centrara la pàgina, girar...)
  • A les Ferramentes es pot revisar l'ortografia, investigar, definir paraules, establir les preferències i elaborar el nostre diccionari personal.
  • Tabla i Ajuda ofereixen les mateixes opcions que al Document de Google
Quan hem finalitzat, podem iniciar la presentació i compartir. A més, també podem afegir comentaris, de la mateixa manera que al Document de Google. Cal destacar que es pot copiar també l'enllaç de la presentació al HTML del blog.

Per últim, hem treballat el Document de Càlcul i els Formularis de Google
- Al Document de Càlcul tenim moltes opcions paregudes als documents anteriors, Com que es tracta de una tabla, es poden afegir i eliminar files i columnes, insertar funcions, gràfics, formularis...A més es pot enviar i insertar a una pàgina web.
- El Formulari de Google es tracta d'una enquesta. Permet afegir tots els elements que es vulguen (afegir element- triar d'una llista). S'ha d'enviar a un correu per poder veure després el resum de les respostes.