jueves, 12 de mayo de 2016

AMPLIACIÓ Tema 11

AMPLIACIÓ TEMA 11. Objectes d'aprenentatge i llicències en Internet

El concepte d'objecte d'aprenentatge, de l'anglès learning object, fa referència als recursos per a l'aprenentatge, que es preparen per a reutilitzar-los. Aquesta preparació la poden fer els mateixos autors del recurs, però també pot ser una adaptació de recursos previs per a fer-los més reutilitzables.
http://bit.ly/24OhYG7
Un objecte d'aprenentatge és un recurs digital preparat especialment per formar part de cursos o altres experiències formatives. No obstant això, hi ha més que el simple propòsit educatiu que fa que un determinat recurs web siga un objecte d'aprenentatge: l'orientació a reutilitzar-lo.
Un objecte d'aprenentatge és:
  •  Una entitat informativa digital desenvolupada per a la generació de coneixement, habilitats i actituds que té sentit en funció de les necessitats del subjecte i que es correspon amb la realitat.
  • "Un recurs digital que pot ser reutilitzat per a ajudar en l'aprenentatge."
  • "Una entitat, digital o no digital, que pot ser usada per a l'aprenentatge, educació o entrenament"
  • "Fragments interactius de e-learning, orientats a la Web i dissenyats per a explicar un objectiu d'aprenentatge independent"
  • "Una entitat digital, autocontenible i reutilitzable, amb un clar propòsit educatiu, constituït per almenys tres components interns editables: continguts, activitats d'aprenentatge i elements de contextualització. A manera de complement, els objectes d'aprenentatge cal que tinguen una estructura (externa) d'informació que facilite la seua identificació, emmagatzemament i recuperació: les metadades"(Chiappe, Segovia, & Rincon, 2007)
El nul cost de reproducció dels materials digitals, i l'àmbit global de les xarxes, fa possible una forma de reutilització dels recursos digitals existents. Respecte a l'economia d'objectes d'aprenentatge, Stephen Downes, un expert a l'àrea, posa un èmfasi clar en el cost de producció dels materials, i les economies generades per la reutilització, però per a altres autors, modelar els continguts didàctics en forma d'objectes d'aprenentatge proporciona un benefici molt important en termes de cost, temps de desenvolupament i eficàcia de l'aprenentatge
http://bit.ly/1UW93j9
L'ús d'objectes d'aprenentatge permet reduir el temps emprat en la cerca i l'accés als recursos didàctics, i facilita així la creació de nous continguts en format electrònic. Per tant, es pot considerar que, a més de les raons econòmiques, hi ha raons tècniques significatives que justifiquen el disseny de recursos didàctics en forma d'objectes d'aprenentatge reutilitzables:
  • Flexibilitat. Si el material es dissenya des d'un principi per a reutilitzar-lo en diversos contextos, serà més fàcil de reutilitzar que altres materials dissenyats a la manera tradicional, ja que aquests últims s'haurien d'adaptar a cada nou context.
  • Personalització. Els recursos dissenyats per a reutilitzar-los són ideals per a elaborar materials didàctics a mida. Els materials reutilitzables faciliten l'elaboració i planificació de l'aprenentatge basat en capacitats, un model en auge que representa una alternativa a la formació tradicional. Aquest model propugna l'adquisició de certes competències, independentment de la disciplina a què pertanyin.
  • Uniformitat. Reutilitzant materials validats per l'organització es garanteix la uniformitat en els continguts. Així, un objecte d'aprenentatge que conté informació biogràfica sobre un personatge històric permet a una companyia garantir que la informació sobre aquest personatge serà sempre la mateixa, independentment del curs de formació seguit pels seus treballadors (suposant que es fa referència a aquest personatge en diversos cursos de formació).
  • Rapidesa. Els materials reutilitzables acceleren el procés de creació de nous continguts, ja que eliminen la necessitat de crear des de zero els materials una vegada i una altra.
http://bit.ly/24SsBer
Pel que fa a les llicències d'accés lliure, destaquen Creative Commons i GNU. Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. Alguns dels seus avantatges són:
- Ajuda en el procés d'equilibrar drets de l'autor i de l'usuari.
- Relació més directa entre autor - usuari.
- Llicència estandarditzada (alguns drets reservats).
- Fomenta l'accés lliure i gratuït d'obres a Internet.
- Compatible amb altres llicències (copyright, copyleft).
- L'autor/a decideix com i en què condicions explotar la seva obra.
- Contribueix a l'enriquiment dels commons.
- Plataforma de llançament de l'obra d'artistes principiants.
- Facilitat d'interceptar "infractors".
- Compatible amb la normativa espanyola de Propietat Intel·lectual (LPI) que contempla - principalment 4 drets: atribució, integritat, divulgació, explotació.
- L'explotació té 4 manifestacions: reproducció, distribució, comunicació pública i transformació.
http://bit.ly/1UWcl5V

No hay comentarios:

Publicar un comentario