jueves, 12 de mayo de 2016

AMPLIACIÓ Tema 12

AMPLIACIÓ TEMA 12. Aplicacions educatives del programari lliure

El programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.
http://bit.ly/1ZJGu7U
En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:
  • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit
  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies. L'accés al codi font és un requisit.
  • La llibertat de redistribuir còpies.
  • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar. 
No s'ha de confondre amb el programari gratuït (en anglès freeware), que inclou en algunes ocasions el seu codi font, encara que no sigui lliure, a diferència del programari lliure, ja que no se'ns asseguren els drets a la modificació i redistribució del programa. 
Actualment hi ha milers de programadors i experts informàtics a tot el món disposats a crear programes d'accés lliure que satisfacin les mateixes necessitats que els programes que desenvolupen i comercialitzen les grans corporacions informàtiques, però que puguin ser descarregats, modificats, copiats o millorats per tothom qui ho vulgui. 


http://bit.ly/1T88Sjw
A més, no és necessari tindre coneixements informàtics, ja que pots descarregar-te i utilitzar aplicacions de programari lliure fàcilment. Però, si a més tens coneixements d'informàtica i programació, a més a més pots fer les teves pròpies aportacions a aquest tipus de programes per a millorar-los. I si no tens coneixements d'informàtica però veus que el programa que fas servir té mancances importants, a Internet hi trobaràs fòrums i espais on pots deixar les teves propostes perquè uns altres les recullin i les desenvolupin.
Richard Stallman afirma que les escoles haurien d'utilitzar programari lliure, ja que la llibertat de copiar i redistribuir el programari, es a dir, l'administració educativa pot donar una còpia a cada escola, i cada escola pot instal·lar el programa a tots els ordinadors sense l'obligació de pagar per fer-ho. A més, d'aquesta manera l'escola es pot estalviar molts diners.
http://bit.ly/1ZJNUIh
D'altra banda, el programari lliure permet als estudiants aprendre com funciona el programari. Alguns estudiants -que semblen haver nascut per ser programadors- quan arriben a l'adolescència volen saber tot el que es pot saber sobre el seu ordinador i els seus programes. Tenen una gran curiositat per veure el codi dels programes que fan servir cada dia. El programari propietari rebutja la seva sed de coneixement, mentre que el programari lliure anima a tothom a aprendre, encoratja els estudiants de qualsevol edat i posició a llegir el codi font i a aprendre tant com ells vulguin aprendre
Però la raó més profunda per usar el programari lliure a les escoles és l'educació ética, ja que esperem que les escoles ensenyen als estudiants els fets bàsics i habilitats útils, però aquesta no és tota la seva tasca. La missió fonamental de les escoles és ensenyar a la gent a ser bons ciutadans, cosa que inclou l'hàbit d'ajudar als altres. En l'àmbit informàtic, això significa ensenyar-los a compartir programari. 
http://bit.ly/27hdREB
Linux és un sistema operatiu, que te dues característiques molt peculiars, les quals ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat. La primera és que és lliure, açò significa que no hem de pagar ningun tipus de llicència a cap casa desenvolupadora de programari per l'ús del mateix. La segona és que el sistema ve acompanyat del codi font.
Linux es distribueix sota la GNU General Public License per tant, el codi font ha d'estar sempre accessible i qualsevol modificació o treball derivat ha de tenir aquesta llicència.
El sistema ha sigut dissenyat i programat per multitud de programadors al voltant del món. El nucli del sistema segueix en continu desenvolupament sota la coordinació de Linus Torvalds, la persona de la qual va eixir la idea d'aquest projecte, a principis de la dècada dels noranta. Avui en dia, grans companyies, com a IBM, SUN, HP, Novell i RedHat, entre moltes altres, aporten a Linux grans ajudes tant econòmiques com de codi.
http://bit.ly/1WsyiLO

No hay comentarios:

Publicar un comentario