sábado, 16 de abril de 2016

AMPLIACIÓ Tema 8

AMPLIACIÓ TEMA 8. WebQuest

Les WebQuest són una ferramenta que forma part d'un procés d'aprenentatge guiat, amb recursos que principalment es torben a Internet, que té com a objectiu promoure l'ús de les habilitats cognitives superiors, el treball cooperatiu, l'autonomia dels estudiants... A més, inclou una evaluació auténtica. L'antecedent d'aquestes activitats és l'ús de rets (challenging learning) en el desenvolupament d'ambients d'aprenentatge basats en tecologies de la informació i comunicació, que s'apliquen des de 1980.
http://bit.ly/1VrY81o
Les WebQuest presenten diversos avantatges, tant per als alumnes, com per als mestres, com per a l'avaluació, i també presenten diversos inconvenients:
- Avantatges per als alumnes: el alumne es torna el protagonista total del procés d'aprenentatge, es pot adaptar el nivell de dificultat de les tarees a la capacitat dels alumnes, l'alumne desenvolupa la seua capacitat de resolució de problemes, així com las d'anàlisi, síntesi i selecció, les WebQuest provoquen en l'alumne una actitut positiva cap a la matèria que esta tractant, fomentat la curiositat, creativitat.... També incrementen el espèrit crític dels alumnes i la seua capacitat d'extraure les seues conclusions, desenvolupant el pensament individual; tot això, a més, de la predisposició dels alumnes a treballar amb les WebQuest en grup, fa que es reforce la seua autoestima, ja que cada alumne desenvolupa un rol específic al grup per resoldre una activitat determinada. 
http://bit.ly/22CqHIt
- Avantatges per als mestres: les WebQuest s'adapten molt bé a problemes oberts que admeten diverses solucions, i s'interrelacionen amb altres àrees o temàtiques. A més, els mestres poden fer les seues propostes acadèmiques a través de les TIC i disenyar experiencies d'aprenentatge significatives de manera atractiva. D'altra banda, és una manera de sorprendre els alumnes amb una visió, organització i filosofia de treball nova i diferent. Els mestres també poden compartir el seu treball amb altres companys, extendre els seus projectes i portar-los més enllà del seu grup-classe, disfrutant al mateix temps del treball d'altres. En definitiva, és una manera de treballar de manera eficaç, ràpida i enrequeridora, augmentant els seus coneixements sobre els recursosdisponibles per exercir la seua professió. 
http://bit.ly/1Vwtl3W
- Avantatges per a l'avaluació: la WebQuest permet que l'avaluació siga més objectiva i consistent, obligant al mestre a clarificar els seus criteris en termes específics. Açò fa que l'alumne siga conscient dels criteris per valorar el rendiment dels seus companys, es a dir, la WebQuest proporciona indicadors per evaluar i documentar el progrés dels estudiants.
http://bit.ly/1Vs3r0K
- Inconvenients: Internet té els seus límits, com que no tot és a la xarxa, i no tot el que es trova a la xarxa és de bona qualitat, de manera que pot ser difícil trovar informació de bona qualitat. A més, cal educar als alumnes perquè puguen decidir quan és adequat el seu ús i quan és més adequat fer ús d'altres recursos, com museus, blibioteques, arxius...També és un inconvenient la falta de formació del professorat en quant a les noves tecnologies, ja que crear una WebQuest requereix conociments i habilitats per saber navegar per la WWW, fer un ús adequat dels motors de cerca d'informació, etc. El temps també pot ser considerat un inconvenient, ja que per disenyar la WebQuest és necessari un temps tant per a elaborar-la com per a aprendre a utilitzar les ferramentes, fer una investigació previa i una formació teòrica, per preparar les activitats. 
http://bit.ly/1Tbj09K

No hay comentarios:

Publicar un comentario