miércoles, 20 de abril de 2016

TEORIA Tema 11

TEMA 11. Objectes d'aprenentatge i llicències en Internet (Tema 18)

1. Què són els objectes d'aprenentatge?
Qualsevol entitat, digital o no digital, que pot ser usada, reutilitzada o referenciada durant l'aprenentatge recolzat per la tecnologia. Com a exemples d'objectes destaquen:
- Contingut Multimèdia
- Contingut Instructiu
- Objectes d'aprenentatge
- Programari educatiu i eines de programari
- Persones, organitzacions o esdeveniments referenciats durant l'aprenentatge recolzat tecnològicament
(EXAMEN)
D'altra banda els objectes d'aprenentatge estan regits per Metadades, que són dades i regles (característiques determinades) sobre dades, en el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recursos d'aprenentatge i la seva utilització
D'aquesta manera, són les Metadades les que diferencien un objecte d'aprenentatge d'altre (si és interactiu o no, si l'entorn de treball és d'una manera o altra...)
Exemple: si a la BUA posem al cercador Asperger apareixeran tots els resultats que tenen a les seues metadades aquesta paraula

2. On trobar objectes d'aprenentatge?
  • Projecte Agrega: aquesta iniciativa elaborada pel Ministeri d'Educació ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d'un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d'agregació o format i, en general, per qualsevol característica descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptat a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma d'Eleaning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP. (Omplir números per completar una suma, comprovar si el camí d'un cotxe és el correcte...)
  • Projecte LearningSpace: En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en formar de cursos on line, que poden ser descarregats en format SCORM o Common Cartridge*. Triant qualsevol d'aquests formats s'obtindrà l'objecte d'aprenentatge en format ZIP. 
*(EXAMEN) Forma d'interaccionar dels objectes d'aprenentatge, per poder empaquetar-los: Scorm i Common Cartridge

3. Llicències en Internet
  • Drets d'autor o Copyright: els drets d'autor són un conjunt de normes jurídiques que la llei dona als autor respecte a obres que són de la seua creació. Aquests drets d'autor  protegeixen qualsevol obra que es considere de naturalesa intel·lectual (invencions científiques, produccions literàries o artístiques, marques i signes distintius, dibuixos i models industrials...). D'aquesta manera només l'autor te dret a còpia, distribució i modificació de l'obra (drets reservats). A més, li perteneixeran els següents drets:
- Dret moral: dret a ser reconegut com autor i exigir que la seua obra no siga modificada. Són propis de l'autor i no es poden cedir
- Drets patrimonials: els gaudeix l'autor al llarg de la seva vida, i la seva família durant un plaç determinat (a Espanya 70 anys). Ací pertanyen els drets d'explotació (drets que es poden demanar donant una quantitat econòmica) i els drets compensatoris (drets que es demanen per les pèrdues que porten el vendre l'obra)

  • Llicències lliures
- Llicències de domini públic: una obra passa a domini públic quan expiren els 70 anys, o l'autor renúncia a ella de forma directa. Es pot fer amb ella el que es vulga però s'han de respectar els drets morals (si es modifica una obra, dir quin és l'autor de l'obra original)
- Copyleft: elimina les restriccions del Copyright. La còpia ha de mantindre els mateixos drets que la original
- Llicències CC (CreativeCommon)(IMPORTANTE)
> RECONEIXEMENT (BY): En qualsevol còpia és necessari reconèixer l'autoria de l'obra
> NO COMERCIAL (NC): L'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials. Només afecta a aquells que empren l'obra de l'autor original, no a l'autor original.
> SENSE OBRES DERIVADES (ND): No es podran crear obres derivades de l'obra original
> COMPARTIR IGUAL (SA) : Es permet la creació d'obres derivades sempre que es mantinga la mateixa llicència al ser distribuïda. 

CC+BY: Es permet qualsevol explotació de l'obra incloent la comercial així com la creació de les obres derivades, la distribució de les quals també esta permesa sense ninguna restricció

CC+ BY+NC:  No es permet el ús comercial de l'obra original ni de les obres derivades

CC+BY+NC+SA: No es permet l'ús comercial de l'obra original o derivades, les quals han de mantindreu les mateixes llicències que l'obra original

CC+BY+NC+ND: No es permet l'ús comercial de l'obra original ni la generació d' obres derivades

CC+BY+SA: Permet l'ús comercial de l'obra i de les derivades, les quals hauran de mantindre les mateixes llicències que l'original

CC+BY+ND: Permet l'ús comercial de l'obra però no permet la creació de les obres derivades


No hay comentarios:

Publicar un comentario