domingo, 17 de abril de 2016

AMPLIACIÓ Tema 10

AMPLIACIÓ TEMA 10. Xarxes socials en educació: Twitter i Facebook

Una xarxa social és una estructura social composta per un conjunt d'individus (o organitzacions) que estan relacionats d'acord amb algú criteri, com pot ser per relacions professionals, amistat, parentesc, etc. El tipus de relació que representen les relacions de les xarxes socials és una relació diàdica o de laç interpersonal
http://bit.ly/1STwowr
Als últims anys les xarxes socials han experimentat un gran nivell de popularitat entre els usuaris d'Internet mai vist. Les xarxes socials són un dels millors paradigmes de la Web 2.0, ja que permeten posar en contacte gent que es coneix o que es vull conéixer, centralitzant recursos, com fotos i vídeos, en un lloc de fàcil accés i administrat per ells mateixos. 
http://bit.ly/1SnzXRc
L'origen de les xarxes socials apareix a 1995 quan Randy Conrads crea el lloc web Classmates, una xarxa social per a contactar amb antics companys d'estudis, i es tracta de la primera xarxa social per a molts perquè en ella es pot veure l'origen d'altres xarxes com Facebook. En l'any 2000 s'arriba a la xifra de setanta milions d'ordinadors connectats en xarxa, per això de seguida comencen a aparéixer llocs web promocionant les xarxes de cercles d'amics com MySpace o Xing. En 2003 naix la xarxa social per excel·lència, Facebook, doncs que al començament és concebuda com una plataforma per posar en contacte estudiants de la Universitat Harvard, doncs que en 5 anys va arribar a la xifra de 200 milions d'usuaris registrats. En 2006 s'inaugura la xarxa social de microblogging Twitter, i a Espanya es crea la xarxa social de Tuenti, dirigida als més joves. Tot i que moltes companyies d'internet intenten redissenyar noves xarxes socials per poder competir amb les més demandades, actualment Facebook ha assolit els 900 milions d'usuaris, Twitter té 200 milions i YouTube és visionat al dia per 3 bilions de persones a Europa, xifres que segurament seguiran augmentant amb els anys. 
http://bit.ly/23QdZsg
Algunes de les principals xarxes socials emprades a l' aula són:
Edmodo és una aplicació que té com a objectiu principal permetre la comunicació entre mestres i alumnes. Es tracta d'una xarxa social basada en el microbligging creada per al seu ús específic a educació, ja que permet que el mestre tinga un espai virtual privat al qual compartir missatges, arxius i enllaços, un calendari d'aula, així com proposar activitats i tasques i gestionar-les. En definitiva, els avantatges que presenta aquesta xarxa són:
- Pot resultar atractiva per als alumnes perquè té un ús paregut al Facebook 
- És privada, de manera que només poden accedir als comentaris i a la informació els alumnes que formen el grup
- Els alumnes s'alfabetitzen digitalment i treballen en un context de col·laboració, on no només els mestres poden resoldre els dubtes, sinó que també ells com alumnes el poden fer
- Els alumnes també poden compartir amb la resta arxius, pàgines web, imatges, etc., que els agrade
- L'ensenyament es realitza de manera individualitzada: podem assignar tasques diferents a cada alumne, enviar un treball que tots hagen de realitzar o tasques concretes per reforçar i ampliar els continguts de manera individualitzada
http://bit.ly/20NOrKp
Aquesta xarxa social gratuïta permet mantenir en contacte a alumnes, mestres i pares. És accessible per a totes les institucions públiques i privades, i permet als mestres impartir cursos mitjançant la web. Les opcions de les quals disposa són: gestionar els terminis de treball mitjançant el seu calendari, enviar missatges, importar i exportar a Excel llistats de qualificacions i alumnes, compartir recursos, crear document sense software addicional, informar en temps reial, publicar notes d'exàmens, crear i compartir exàmens amb autocorrecció i tasques. 
Per a l'alumnat, Redalumnos pot suposar la possibilitat de:
- Compartir dubtes i inquietuds amb altres companys i el mestre, fàcilment.
- Aprendre a fer ús d'una xarxa social
- Divertir-se a un entorn segur i consentit per les famílies
- Adquirir el llenguatge necessari per desenvolupar-se al món digital
http://bit.ly/20NQa2m
Altres xarxes socials relacionades amb l'educació són:
- Educanetwork: xarxa social que es basa en aprendre i ensenyar en grup. Es poden crear grups que permeten crear cursos, compartir documents, apunts, xatejar, incloure test multimèdia o organitzar esdeveniments. Esta disponible en angles i espanyol, i es presenta com una empresa creada per persones interessades en la nova educació.
http://bit.ly/1VwYrsh
- Edu 2.0: plataforma que compta amb més de 900000 usuaris i 2500 escoles. És un entorn de e-learning gratuït, fàcil d'utilitzar i disponible en espanyol. Inclou la creació de grups, el registre de notes, xats, noticies, wikis, blogs, enquestes... És una xarxa molt completa i segura pensada per a treballar amb xiquets i escoles.
http://bit.ly/23GdJ2f
- Grouply: es tracta d'un servei gratuït molt complet, tot i que no permet crear grups tancats dins de la xarxa. Disposa de blogs, foros, noticies, anuncis, calendari i arxius pujats pels usuaris. Esta disponible en un gran nombre d'idiomes, com castellà, català o gallec, i té una atenció especial per a les xarxes socials educatives. A més, si es sol·licita, eliminen la publicitat de la xarxa i proporcionen característiques addicionals.
http://bit.ly/1NXWq4G
- Eduredes: creada per Juan José de Haro, aquesta xarxa social, que utilitza la plataforma Ning, serveix com a punt de trobada i d'intercanvi d'experiències als mestres, professionals de l' educació i interessats en l'aprenentatge i l'ensenyança mitjançant les xarxes socials. És necessari registrar-se i les possibilitats que ofereix són crear un perfil, crear i participar a foros de discussió, compartir esdeveniments, imatges, vídeos i documents. Compta amb més de 3000 membres de tot el món i conte informació sobre l'ús de xarxes socials aplicades a l'educació molt útil i completa.
http://bit.ly/1Td6dUf

No hay comentarios:

Publicar un comentario