Una vegada creada la Webquest, hem de fer les pàgines amb les diferents parts que la formen: Introducció, Tasca, Procés, Avaluació, Conclusió i Orientacions per al professor (teoria Tema 8). En el nostre cas, a la pràctica afegirem una pàgina de Bibliografia.
D'aquesta manera, per crear una pàgina hem de, en primer lloc, anar a la part superior esquerra de la pàgina, on trobem diverses opcions:
- A la primera opció, la llapissera, podem Editar la pàgina a la qual ens trobem
- A la segona opció, podem Crear una pàgina nova
- A l'opció següent podem accedir a Més accions
En aquest moment, com que el que volem és crear les pàgines de la Webquest, seleccionarem l'opció del full, Crear pàginaA continuació, hem de posar un nom a la pàgina, seleccionar una plantilla (pàgina web) i una ubicació (nivell superior). Repetirem el procés amb totes les pàgines que formen la Webquest. Hem de tindre en compte que si volem que les pàgines tinguen un ordre concret haurem de crear-les en l' ordre que volem.
En crear la pàgina de Procés, com que hem de crear pàgines per a les activitats, i volem que aquestes es localitzen com a part de la pàgina Procés, haurem de seleccionar en primer lloc la pàgina de Procés, donar-li a crear nova pàgina, i seleccionar la seua ubicació a la Pàgina de Procés. Si no ens posa Classificar la pàgina en PROCÉS, podem cercar aquesta pàgina a l'opció seleccionar una ubicació diferent
Una vegada hem creat les pàgines, hem de posar-li els continguts. Per fer-ho, seleccionem la pàgina que volem i li donem a la primera opció de l'esquerra superior, la llapissera, Editar la pàgina
D'aquesta manera, podem no només afegir continguts a la pàgina, sinó també canviar el nom d'aquesta. A més, podem modificar el text mitjançant les ferramentes que apareixen a la part superior (tipus de lletra, colors, afegir enllaços...). També podem Inserir coses Comunes (imatges, enllaços, índex...), Gadgets (quadre de text, quadre HTML...) o de Google (documents de Drive, Youtube...). D'altra banda, podem modificar el Format del text, inserir Taules i modificar el Disseny per al text (una o diverses columnes per poder escriure). Una vegada hem realitzat les modificacions que considerem a la pàgina, li donem a desa.
Aquesta opció permet dur a terme accions a la pàgina: imprimir-la, configurar la pàgina (configurar si volem que es mostre el títol, els enllaços, els arxius adjunts, els comentaris, o una descripció de la pàgina), imprimir, copiar o eliminar la pàgina, obtenir una previsualització de la pàgina o subscriure's als canvis de la pàgina. També permet dur a terme accions al lloc, per poder subscriure's als canvis del lloc (no només de la pàgina), compartir la pàgina, i dues opcions molt útils:
- Modificar el disseny del lloc: permet modificar tot el que té a veure amb l'aparença del lloc (capçalera, navegació horitzontal, peu de pàgina personalitzat, on es poden ficar els còdecs de creative commons mitjançant un enllaç html....). A més es pot (o no) traure la capçalera i la barra lateral
- Gestiona el lloc: en primer lloc, a General podem canviar el nom del lloc, posar un avís al lloc, una descripció, seleccionar una pàgina de destinació (quina volem que siga la primera pàgina que visualitze l'usuari), veure l'almacenament del lloc... D'altra banda, també permet veure l'activitat recent del lloc, ja que cadascuna de les activitats que fem les va guardant Google Sites, de manera que poden anar al lloc on ens havíem quedat (si punxem a un moment concret, tot el que havíem fet després es borra), les pàgines, els arxius adjunts, les plantilles de les pàgines, els elements suprimits (elements que s'han anat eliminant)... A més, podem triar com volem que es comparta el nostre lloc (que qualsevol usuari d'Internet el puga trobar, que siga necessari l'enllaç o que només siga compartit amb determinats usuaris). Per finalitzar, seleccionant Temes, colors i fonts podem editar la capçalera, el fons del lloc, etc., posant una imatge d'Internet per exemple.